Met enige regelmaat komen kinderartsen in de praktijk tegen dat dat er in verband met een pinda-allergie bij een van de ouders getwijfeld wordt over de veiligheid van het geven van vitamine K aan zuigelingen.

• Pinda-allergie is een allergie voor pinda-eiwit. Vitamine K is opgelost in arachideolie dit bevat pindavet. Mensen met pinda-allergie vermijden pinda vaak strikt en gebruiken daarom geen arachideolie. Toch heb je hier geen allergische reactie op. Vitamine K kan veilig gegeven worden.

• Vraag is of een kind gesensibiliseerd kan zijn vanaf de geboorte. Sensibilisatie treedt meestal op ten gevolge van eczeem. Behandeling van eczeem met corticosteroïden in de eerste levensmaanden is dan ook belangrijk en voorkomt sensibilisatie. Congenitale sensibilisatie is mogelijk maar is uiterst zeldzaam.

• Belangrijk is verder om een kind met positieve familieanamnese voor pinda-allergie op tijd onder gecontroleerde omstandigheden bloot te stellen aan pinda. Verwijs hiervoor naar de kinderarts-(allergoloog) vanaf de leeftijd van 3 maanden.

Vitamine K druppels in arachideolie kunnen dus veilig gegeven worden bij een positieve familieanamnese voor pinda-allergie.

Voor meer informatie over de rol van arachideolie bij pinda-allergie verwijzen we naar de website van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Banner

Diana Woltinge

Projectsecretaris VSV Stad en Ommeland

Delen

CTA-Banner
Heb je vragen?

Via onze website proberen we je zo goed mogelijk te informeren, maar het kan natuurlijk zijn dat je een andere vraag hebt.