Foetale groeirestrictie is een obstetrische complicatie die optreedt bij kleine kinderen maar ook bij kinderen met een ‘normaal’ gewicht. Hoe kleiner het kind hoe groter de kans dat er een groeirestrictie is. Er zijn echter ook kleine en gezonde kinderen. Het is dus niet alleen maar aan de hand van ‘grootte’ te bepalen of een kind groeirestrictie heeft of niet.
De moederkoek (placenta) speelt een essentiële rol bij het bereiken van het individuele optimale gewicht. Uitwisseling van voedingsstoffen (metabool) is de ene functie van de placenta. Zuurstof uitwisseling de andere. Grootte en groei zijn een reflectie van de metabole functie van de placenta en kunnen worden beoordeeld met een echo door de grootte op verschillende momenten te meten (groei). De zuurstof uitwisseling is veel lastiger te meten.
Met hun onderzoeksgroep gaan dr. Sanne Gordijn en dr. Wessel Ganzevoort de uitdaging aan om zo goed mogelijk het kind met groeirestrictie en dus een probleem van uitwisseling van voedingsstoffen en zuurstof op te sporen, onder meer met echo en biomarkers. Om dit syndroom van foetale groeirestrictie goed te beschrijven en uit te leggen wat zij doen hebben ze een website gemaakt: www.tekleinebaby.nl
