Afgelopen zomer is de CEPRA zorgevaluatie van start gegaan in het UMCG. De CEPRA studie heeft als doel te onderzoeken of bij zwangere vrouwen vanaf 37 weken zwangerschapsduur die minder leven voelen, het nastreven van de start van de bevalling binnen 16 uur bij een afwijkende Cerebro Placentaire Ratio (CPR) de neonatale uitkomst verbetert. Het minder leven voelen komt veelvuldig voor en gelukkig heeft het vaak een onschuldige oorzaak. Maar soms kan een niet goed werkende placenta de oorzaak hiervan zijn. Middels deze studie hopen we beter te kunnen identificeren welke vrouwen we veilig terug kunnen verwijzen naar de eerste lijn, en welke vrouwen mogelijk wel risico lopen en beter in de tweede lijn kunnen blijven. Het UMCG heeft geloot voor de ‘geblindeerde’ CPR meting, wat betekent dat de standaard zorg plaats zal vinden. De behandeling van deelneemsters in het UMCG wordt dus niet gebaseerd op de uitslag van de CPR.

Een groot deel van onze onderzoekspopulatie zal vanuit de eerste lijn worden doorverwezen naar het UMCG. En ook een aanzienlijk deel zal weer worden terugverwezen als alles goed blijkt na het consult. Samenwerken binnen het VSV bij de uitvoer van deze klinische studie om de kwaliteit van zorg te verbeteren, is dan ook van grote meerwaarde. De eerste lijn kan bijvoorbeeld potentiële kandidaten al informeren over de studie ten tijde van de doorverwijzing. En op hun beurt zullen zij natuurlijk worden geïnformeerd als iemand daadwerkelijk deelneemt.

Meer informatie over de studie en een korte animatievideo is te vinden op de website www.zorgevaluatienederland.nl/cepra. Daarnaast hebben de verloskundepraktijken binnen het VSV een brief met nadere uitleg over de studie ontvangen samen met een zogenoemd ‘loopbriefje’. Bij vragen of aanvullende informatie kan altijd laagdrempelig contact opgenomen worden met cepra@umcg.nl

Banner

Diana Woltinge

Projectsecretaris VSV Stad en Ommeland

Delen

CTA-Banner
Heb je vragen?

Via onze website proberen we je zo goed mogelijk te informeren, maar het kan natuurlijk zijn dat je een andere vraag hebt.