Dé stadspraktijk van Groningen

De Stadspraktijk Verloskundigen Groningen is een grote groepspraktijk met meerdere locaties in en rondom de stad Groningen. Wij werken met zeven vaste verloskundigen in een hecht team. Chris, Yvette, Thirza, Merel, Mandy, Lianne en Anneke. Elke verloskundige heeft wekelijks spreekuur, tijdens de zwangerschap maken jullie zo met ieder van ons kennis. Voor bevallingen en kraamvisites hebben we namelijk afwisselend dienst. Op deze manier is er tijdens de bevalling altijd een bekend gezicht, wel zo fijn!

Behalve alleen begeleiding bij de zwangerschap, bevalling en het kraambed kunnen ze ook bij ons terecht voor kinderwensspreekuur, Centering Pregnancy en anticonceptiezorg (het plaatsen van spiralen). Daarnaast hebben wij ons eigen echocentrum; alle medische echo’s maar ook echo’s op verzoek (bijvoorbeeld geslachtsbepaling, 3D en 4D) zijn bij ons mogelijk!

CTA-Banner

De ontwikkeling van zorgpaden is een belangrijke toevoeging voor de verloskundige zorg. Bij een zorgpad baring is het voor de 1e lijns verloskundige mogelijk om bij een bepaalde medische indicatie toch de baring te begeleiden met ondersteuning van de 2e lijn. Het samenwerken tussen de 1e en 2e lijn wordt bij een zorgpad intensiever, hierdoor leren de verschillende disciplines elkaar ook beter kennen. De samenwerking verloopt tot nu toe altijd prettig, het geeft een vertrouwd gevoel dat er laagdrempelig overlegd kan worden. Omdat de 1e lijns verloskundige bij de barende vrouw kan blijven is er meer continuïteit van zorg. Voor de cliënten heeft dit een enorme meerwaarde! Een van de eerste zorgpad baringen die ik begeleidde was van een vrouw die een traumatische ervaring had bij haar 1e bevalling. Gedurende deze tweede zwangerschap was er veel aandacht besteed aan de aankomende bevalling. De baring begon met het breken van de vliezen, maar de weeën kwamen helaas niet meteen op gang. Na 24 uur wachten waren er nog steeds geen weeën. Vanwege het zorgpad ‘langdurig gebroken vliezen’ kon de vrouw 48 uur met haar eigen verloskundige afwachten in plaats van 24 uur. Een ruime dag na het breken van de vliezen ontstonden er weeën en de vrouw is mooi fysiologisch bevallen met een verloskundige waarmee zij gedurende haar zwangerschap een band had opgebouwd. Voor deze vrouw was het erg fijn dat zij ondanks de langdurig gebroken vliezen toch kon bevallen met haar eigen verloskundige. Ook als verloskundige is het erg wenselijk om deze continuïteit van zorg te kunnen aanbieden. De wens is daarom ook om in de toekomst in samenwerking met de 2e lijn meer zorgpaden te ontwikkelen.

Merel Gmelig Meyling, Stadspraktijk Verloskundigen Groningen