Dé stadspraktijk van Groningen

Ben je zwanger en op zoek naar een verloskundige in Groningen? Bij de Stadspraktijk Verloskundigen Groningen ben je van harte welkom. Met een hecht team werken zij vanuit twee locaties: één in het Centrum voor Zwangeren in het UMCG en één in Groningen-Zuid. Overal staan jouw wensen centraal, voor de beste start van jullie nieuwe gezin.

Wil je tijdens je zwangerschap graag meer weten over je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode en vind je het fijn om andere zwangere vrouwen te ontmoeten? Dan is Centering Pregnancy wellicht iets voor jou. Ook voor deze vorm van prenatale zorg kun je terecht bij de verloskundigen van de Stadspraktijk.

CTA-Banner

De ontwikkeling van zorgpaden is een belangrijke toevoeging voor de verloskundige zorg. Bij een zorgpad baring is het voor de 1e lijns verloskundige mogelijk om bij een bepaalde medische indicatie toch de baring te begeleiden met ondersteuning van de 2e lijn. Het samenwerken tussen de 1e en 2e lijn wordt bij een zorgpad intensiever, hierdoor leren de verschillende disciplines elkaar ook beter kennen. De samenwerking verloopt tot nu toe altijd prettig, het geeft een vertrouwd gevoel dat er laagdrempelig overlegd kan worden. Omdat de 1e lijns verloskundige bij de barende vrouw kan blijven is er meer continuïteit van zorg. Voor de cliënten heeft dit een enorme meerwaarde! Een van de eerste zorgpad baringen die ik begeleidde was van een vrouw die een traumatische ervaring had bij haar 1e bevalling. Gedurende deze tweede zwangerschap was er veel aandacht besteed aan de aankomende bevalling. De baring begon met het breken van de vliezen, maar de weeën kwamen helaas niet meteen op gang. Na 24 uur wachten waren er nog steeds geen weeën. Vanwege het zorgpad ‘langdurig gebroken vliezen’ kon de vrouw 48 uur met haar eigen verloskundige afwachten in plaats van 24 uur. Een ruime dag na het breken van de vliezen ontstonden er weeën en de vrouw is mooi fysiologisch bevallen met een verloskundige waarmee zij gedurende haar zwangerschap een band had opgebouwd. Voor deze vrouw was het erg fijn dat zij ondanks de langdurig gebroken vliezen toch kon bevallen met haar eigen verloskundige. Ook als verloskundige is het erg wenselijk om deze continuïteit van zorg te kunnen aanbieden. De wens is daarom ook om in de toekomst in samenwerking met de 2e lijn meer zorgpaden te ontwikkelen.

Merel Gmelig Meyling, Stadspraktijk Verloskundigen Groningen