Vaccineren beschermt zwangeren

In Nederland adviseren het RIVM, gynaecologen, artsen en verloskundigen zwangere vrouwen om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren om een COVID-19 besmetting te voorkomen. Zwangeren hebben meer risico op een ernstig verloop van de ziekte en kunnen daardoor zelfs op de IC belanden.

Tijdens een webinar op 13 januari jl. gaven vier sprekers een toelichting waarom vaccineren tijdens de zwangerschap noodzakelijk is.

Dr. Marjolein Knoester, arts-microbioloog/viroloog (UMCG) liet het algemene beeld zien van de pandemie. Waarna prof. dr. Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie (RUG) de stand van zaken rond coronavaccins toelichtte.

In een korte break werd een video getoond van het Jeroen Bosch ziekenhuis waarin een zwangere vertelt over COVID-19 tijdens haar zwangerschap.

Daarna gingen prof. dr. Jelle Stekelenburg, bijzonder hoogleraar (UMCG/RUG) en gynaecoloog (Medisch Centrum Leeuwarden) en verloskundige in Assen, Irma Bax Msc, in op hun ervaringen in het ziekenhuis en de verloskundigenpraktijk en gaven zij praktische tips.

Kijk het webinar terug via deze streamlink (YouTube).

 

Banner

Diana Woltinge

Projectsecretaris VSV Stad en Ommeland

Delen

CTA-Banner

Als zwangere vrouw wil je boven alles dat je kind veilig en beschermd is. Stel je vragen aan je verloskundige of gynaecoloog. Vertel waar je over twijfelt of bang voor bent. Wat je keuze over vaccinatie ook is, je krijgt altijd dezelfde zorg.

Irma Bax, verloskundige

Vaccins beschermen de moeder tegen ernstige ziekte en ook haar ongeboren kind. De baby heeft minder kans om ook besmet te worden en dat is belangrijk omdat het kind zelf die afweerstoffen nog niet heeft.

Prof. dr. Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie

We zien waar het gaat om zwangeren met corona op de verpleegafdeling en de intensive care bijna alleen maar vrouwen die niet gevaccineerd zijn.

Prof. dr. Jelle Stekelenburg, bijzonder hoogleraar UMCG