De eind vorige maand opgerichte Vaccinatie Twijfel Telefoon krijgt een nieuw landelijk nummer. De universitaire ziekenhuizen van Utrecht, Amsterdam, Maastricht en Nijmegen sluiten zich aan bij het initiatief van het Erasmus MC in Rotterdam, waardoor de telefoonlijn beter bereikbaar wordt.

De Twijfel Telefoon is door internist Robin Peeters van het Rotterdamse ziekenhuis opgericht. Hij wilde een handreiking bieden voor mensen die twijfelen over het nemen van een coronavaccin. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld afwachtend om medische redenen. Op de twee ochtenden per week dat de lijn bemand was, kwamen er honderden telefoontjes binnen. Medici en speciaal getrainde studenten beantwoorden de vragen.

Bijwerkingen

Vooral zwangeren, mensen met een kinderwens, allergie of auto-immuunziekte hebben veel vragen over bijwerkingen van de vaccins. Die vragen gaan soms over zulke specifieke situaties. Mensen kunnen specifieke antwoorden niet vinden op de websites van instanties zoals het RIVM.

Toegang tot zorg

Door de samenwerking met de andere universitaire ziekenhuizen is het mogelijk om de telefoonlijn dagelijks open te houden. “De toegang tot zorg én goede informatie is ontzettend belangrijk tijdens een pandemie”, aldus de voorzitter van de raad van bestuur UMC Utrecht over het telefoonnummer.

Twijfels

Mensen met twijfels over het nemen van een coronavaccin kunnen vanaf 13 december dagelijks tussen 08.30 en 16.30 uur bellen met het nieuwe nummer 088-7555777. Ook komt er informatie op de website www.twijfeltelefoon.nl.

Banner

Diana Woltinge

Projectsecretaris VSV Stad en Ommeland

Delen

CTA-Banner
Heb je vragen?

Via onze website proberen we je zo goed mogelijk te informeren, maar het kan natuurlijk zijn dat je een andere vraag hebt.