Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok. Aanvankelijk tussen 21:00 uur ‘s avonds en 4:30 uur in de ochtend. Per 31 maart gaat de avondklok een uur later in. Dit betekent dat iedereen tussen 22:00 uur ’s avonds en 4:30 uur ’s ochtends binnen blijft. We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten wat dit voor jou als zwangere of zorgverlener in de geboortezorg betekent. In een aantal gevallen is het namelijk wél toegestaan om naar het UMCG te komen: bij spoedzorg en bij noodzakelijke behandelingen die na 22:00 uur door moeten gaan.

Bij (poli) afspraken die na 22:00 uur gepland staan, moeten patiënten het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben, die te vinden is op de site van de Rijksoverheid. Dat kan ook digitaal. Indien gevraagd kan een patiënt in aanvulling hierop ook de afspraakbrief tonen.

Bij spoedzorg heb je als patiënt de ‘eigen verklaring avondklok’ niet nodig als je naar het ziekenhuis komt, maar wél als je na het spoedbezoek, tijdens de avondklok, weer naar huis vertrekt. Of als je (poli) afspraak onverhoopt uitloopt. Dan liggen er altijd exemplaren klaar op de afdeling of bij de receptie van het UMCG.

Voor zorgverleners geldt dat zij bij spoedoproepen altijd het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ bij zich moeten hebben.

 

Foto door Pixelpeep

Banner

Diana Woltinge

Projectsecretaris VSV Stad en Ommeland

Delen

CTA-Banner
Heb je vragen?

Via onze website proberen we je zo goed mogelijk te informeren, maar het kan natuurlijk zijn dat je een andere vraag hebt.